Nieuws: iJW 3.0 – update november 2020

Met ingang van 1 januari 2021 is de nieuwe versie van het berichtenverkeer van kracht voor de Jeugdwet (iJW3.0) en de WMO (iWMO3.0).

Wijzigingen versie 3.0 t.o.v. versie 2.4

Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen voor versie 3.0 t.o.v. van versie 2.4:

  • De belangrijkste doelstelling is het beperken van diversiteit in berichten;
  • “Beschikking” verdwijnt uit toewijzingsbericht en het Toewijzingsnummer wordt verplicht en uniek;
  • Er is een nieuw bericht Verzoek om Wijziging JW317 en WMO317 (VOW) naast het huidige Verzoek om Toewijzing JW315 en WMO315 (VOT);
  • Er is een nieuw bericht Antwoord (JW319 en WMO319). In dit antwoord staat of een Verzoek om Toewijzing of een Verzoek om Wijziging inhoudelijk “in behandeling” of “afgewezen” is;
  • De huidige declaratieberichten JW303 en WMO303 worden uitgefaseerd en mogen alleen nog gebruikt worden bij productperiodes vóór 1 januari 2021;
  • Er is een nieuw declaratiebericht (JW323 en WMO323) en declaratie-antwoordbericht (JW325 en WMO325) voor productperiodes vanaf 1 januari 2021;
  • Vanaf 1-1-2021 wordt in de nieuwe declaratiestandaard 323 alleen maandelijks declareren toegestaan: dus geen vierwekelijkse periodes en geen onderscheid in facturen en declaraties (zoals JW303D/JW303F);
  • Een product wordt altijd in de afgesproken eenheid toegewezen en gedeclareerd.

Tijdspad

Onderstaand het draaiboek wat geldt voor de iJW berichten. Voor de iWMO geldt hetzelfde tijdspad.

Image
Bron: Screenshot uit presentatie Ketenbureau i-Sociaal Domein

Moet u als aanbieder zelf iets doen ter voorbereiding op versie 3.0?
Nee, in principe niet. De gemeentes moeten zorgen dat alle toewijzingen aan de nieuwe regels voldoen. Wel is het raadzaam om bij de gemeentes waarmee u berichten uitwisselt, te informeren of ze hier al mee bezig zijn.

Zoals gebruikelijk bij nieuwe toewijzingen (met een nieuw toewijzingsnummer), moet u nieuwe toewijzingen aanvangen met een 305-start-bericht. Toewijzingen met een einddatum moeten zoals gebruikelijk beëindigd worden met een 307-stop-bericht. Is een toewijzing beëindigd vanwege de migratie naar v3.0 dan gebruikt u als reden 35 ‘wegens externe omstandigheden’.

Aanpassingen CRSInternet

In CRSInternet zullen we de wijzigingen in twee stappen invoeren. In versie 3.71, die het laatste weekend van november wordt uitgeleverd, zal op zo veel mogelijk plekken (in overzichten, in rapporten, op het dashboard-component ‘Jeugdinformatie’ enz.) waar informatie uit de beschikking vermeld is een kolom/veld toegevoegd zijn met het toewijzingsnummer.

Ook zal bij JW315/WMO315 Verzamelen alvast de vier nieuwe validaties uit versie 3.0 toegepast worden, zodat nieuw aangevraagde producten (zoals het Ketenbureau i-Sociaal Domein adviseert) al zo veel mogelijk aan de regels van versie 3.0 voldoen. De toegevoegde validaties zijn beschreven in de “Over versie 3.71”, zoals bij elke nieuwe versie van CRSInternet.

In CRSInternet versie 3.72, die uiterlijk 3 januari 2021 wordt uitgeleverd, zal het volledige berichtenverkeer versie 3.0 voor de Jeugdwet en WMO beschikbaar zijn.

Is CRSInternet het meest geschikte EPD voor uw praktijk?

Probeer het uit!
Met een proefaccount kunt u de software bekijken en uitproberen.

gratis en vrijblijvend

Aanvraag demo-account

Probeer CRS Internet vrijblijvend uit

Hieronder kunt u de gegevens invoeren die wij nodig hebben om een demo-account aan te maken. Na verzenden van de aanvraag krijgt u binnen een werkdag een e-mail met de inloggegevens en kunt u tenminste dertig dagen gebruik maken van uw demo-account.

Door een account aan te vragen, gaat u akkoord met de voorwaarden:
• het account is alleen voor persoonlijk gebruik;
• de inloggegevens mogen niet worden doorgegeven;
• het gebruik is uitsluitend voor evaluatiedoeleinden;
• invoer van gegevens op eigen risico, deze zijn zichtbaar voor anderen;
• ingevoerde gegevens kunnen verwijderd worden.

We zullen u enkele emails sturen met behulpzame tips.

Opgave nieuwsbrief

Als u hieronder uw emailadres opgeeft, wordt u toegevoegd aan de emaillijst van Trompbx. U ontvangt dan informatie over CRS zoals updates of tips.

U kunt zich elk moment gemakkelijk uitschrijven via een link onderaan de email.

Scroll naar top