Functies: Medicatie

medicatie epd

Het gebruik van een elektronisch voorschrijfsysteem is wettelijk verplicht als u medicatie voorschrijft. Het maken en onderhouden van een EVS is een vak apart, en we hebben dat dan ook niet zelf ontwikkeld, maar een koppeling gemaakt met een van de meest gebruikte systeem in Nederland: Prescriptor van RX/Digitalis.

Prescriptor

Prescriptor wordt door de meerderheid van de Nederlandse huisartsen gebruikt via hun HIS, huisartsinformatiesysteem. Prescriptor heeft koppelingen met de meest gebruikte HIS’en Nederland. Hun ervaring met deze koppelingen, de beproefdheid van het systeem en de redelijke prijsstelling maakte Prescriptor dé aangewezen kandidaat om een koppeling mee te ontwikkelen.

Veiligheid

Het gebruik van een EVS is van belang bij het voorschrijven zelf: de omschrijvingen zijn eenduidig en conform de G-standaard (het gebruik van de Z-Index is inbegrepen bij de koppeling met Prescriptor). Maar ook wordt rekening gehouden met allergieën en contra-indicaties.

Gegevensuitwisseling

Het is van belang dat de medicatiegegevens conform de in Nederland geldende standaard wordt opgeslagen, met name bij het uitwisselen van recepten met de apotheek. Naast dat recepten digitaal verzonden worden naar de apotheek, zijn we op deze manier ook goed voorbereid om medicatie-gegevens van cliënten digitaal op te halen.

Voldoet aan wet- en regelgeving

Het EVS van CRSInternet voldoet aan de wettelijke richtlijnen voor het voorschrijven van medicatie. Zo worden bijvoorbeeld de recepten die onder de opiumwet vallen gesignaleerd en wordt hierbij de dosering automatisch in letters uitgeschreven. Ook de toegangsrechten zijn goed bewaakt en het voorschrijven is voorbehouden aan gebruikers met de juiste beroepen.