Een authenticator gebruiken met CRSInternet

authenticator voor epd op laptop
Zoals u in het artikel “Uw EPD beveiligen met tweestapsverificatie” heeft kunnen lezen, dient u tweestapsverificatie (2FA) te gebruiken voor uw EPD. Van de verschillende 2FA methodes is een authenticator een veilige, gebruiksvriendelijke en gratis optie. In dit artikel leggen we uit wat een authenticator is en hoe u deze gebruikt met het elektronisch patiëntendossier CRSinternet.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Wat is een authenticator?

Een authenticator is een app die een code genereert. Bekende apps zijn Google AuthenticatorMicrosoft Authenticator en Authy.

Authenticator Authy

We gebruiken hier de authenticator Authy. Authy is op zowel een laptop als telefoon te gebruiken en heeft een goede backup-oplossing. Als u Authy op twee apparaten installeert is het geen probleem als u bijvoorbeeld uw telefoon vergeten bent. Of als u een nieuwe telefoon heeft, zet u de accounts gemakkelijk over met de backups.

Het gebruik van andere authenticators met CRSInternet is vergelijkbaar. Niet alle authenticators zijn echter te gebruiken op meerdere apparaten of hebben een backup-oplossing.

Authenticator downloaden en installeren

Download en installeer de authenticator.

Authy kunt u hier downloaden op telefoon of computer: https://authy.com/download/.
Op uw telefoon kunt u Authy ook direct downloaden via Google Play of de App store.

download Authy

Nadat Authy is geïnstalleerd, voert u uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres in. U ontvangt een pincode die u invoert om te bevestigen dat u toegang heeft tot het telefoonnummer.

U kunt nu accounts van apps, zoals CRSInternet, instellen door de QR code van de app te scannen.

accounts toevoegen authy

Backup instellen

Nadat u een eerste account heeft opgezet, krijgt u de vraag of u uw Authy accounts wilt backuppen naar een beveiligde cloudomgeving.

Als u een backup instelt, kunt u Authy op meerdere apparaten gebruiken. Bovendien kunt u de accounts gemakkelijk overzetten als u overstapt op een nieuwe telefoon.
Bij het instellen van de backup moet u een wachtwoord opgeven. Dit wachtwoord wordt niet door Authy opgeslagen. Het is heel belangrijk om dit wachtwoord niet kwijt te raken. Gebruik een sterk wachtwoord en sla het bijvoorbeeld op in een wachtwoordmanager.

U kunt ook later backups aanzetten of uitzetten via Settings > Accounts: Authenticator backups.

authy backups aanzetten

Authy op meerdere apparaten installeren

Na het instellen van de backup kunt u Authy ook op een ander apparaat installeren. De nieuwe installatie wordt geverifieerd met de eerste installatie. U moet het wachtwoord van de backup opgeven.

Optie ‘Allow Multi-device’ uitzetten

Nadat u Authy op meerdere apparaten heeft geïnstalleerd, zet dan voor extra veiligheid de optie uit om meerdere apparaten toe te voegen. Als u later nog een apparaat wilt toevoegen, zet u de optie weer aan, installeert Authy op dat apparaat en zet daarna de optie weer uit.

multi device uitzetten

Authy gebruiken

Behalve voor CRSInternet kunt u Authy ook voor uw andere accounts gebruiken zoals Google-, Microsoft-, Social media-accounts. Overal waar u Google authenticator of een andere TOPT (Time-based One-time Password) authenticator kan gebruiken, kunt u ook Authy gebruiken.

U scant eenmalig de QR-code van de app met de authenticator.

Wanneer u een code nodig heeft, opent u de authenticator (op telefoon of laptop) en selecteert de app waarvoor u een code nodig heeft (bijvoorbeeld CRSInternet). De code verschijnt. Tik de code in bij de app. Als de app geopend is op hetzelfde apparaat kunt u ook gemakkelijk de kopieerknop gebruiken.

authy code

Samenvattend

Installeer Authy op telefoon of computer, backup Authy naar de cloud, installeer Authy op tenminste één ander apparaat en zet ‘Allow Multi-device’ uit.

Authenticator in CRSInternet

In CRSInternet stelt u 2FA met een authenticator hier in: CRSInternet beheer > Systeeminstellingen > Toegang / beveiliging -> authenticatie aanzetten.

Als een gebruiker nu inlogt in CRSInternet met gebruikersnaam en wachtwoord, verschijnt daarna het scherm om de authenticatie in te stellen.

instelscherm authenticatie crs

In het scherm staat Google Authenticator maar het kan met elke authenticator die TOPT ondersteunt.

U kan de QR code nu scannen met de authenticator, in dit voorbeeld Authy. Of u kunt de code die eronder staat intikken.

Deze handeling is eenmalig nodig. 

Nu kunt u de authenticator gebruiken om in CRSInternet in te loggen. U opent dan de authenticator (op telefoon of laptop) en selecteert CRSInternet. De code verschijnt die u in het inlogscherm in kunt tikken.

Conclusie

  • Met een authenticator voegt u eenvoudig een extra beveiligingslaag toe aan uw EPD.
  • Eenmalig de authenticator downloaden, installeren, instellen en de QR-code scannen.
  • Daarna om in te loggen eenvoudig de authenticator openen, op telefoon of laptop, en de code intikken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Andere artikelen

keuze epd crsinternet

Waarom kiest Vicino voor Trompbx?

CRSInternet is vanaf 1 januari 2022 het nieuwe EPD voor GGZ-aanbieder Vicino. CRS Client Portal wordt het portaal voor de cliënten.

Er zijn vele EPD aanbieders. Omdat ik nieuwsgierig ben hoe Vicino bij Trompbx uitgekomen is, heb ik dat gevraagd aan Tessa Wiersma (directeur Vicino) en Martine Stam (beleidsadviseur Vicino).

tweestapsauthenticatie

Uw EPD beveiligen met tweestapsverificatie:
waarom en hoe

Iedereen gebruikt tweestapsverificatie voor bankzaken. Lang niet iedereen gebruikt het voor de beveiliging van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Terwijl de gegevens van cliënten in de GGZ toch minstens even belangrijk zijn als bankgegevens. Stelt u eens voor wat er kan gebeuren als uw EPD wordt gehackt. De gegevens van uw cliënten in handen van derden, reputatieverlies van uw praktijk en een hoge boete.

In dit artikel leggen we uit wat tweestapsverificatie is, waarom het belangrijk is en hoe u dit toevoegt aan CRSInternet.

Is CRSInternet het meest geschikte EPD voor uw praktijk?

Probeer het uit!
Met een proefaccount kunt u de software bekijken en uitproberen.

gratis en vrijblijvend

Aanvraag demo-account

Probeer CRS Internet vrijblijvend uit

Hieronder kunt u de gegevens invoeren die wij nodig hebben om een demo-account aan te maken. Na verzenden van de aanvraag krijgt u binnen een werkdag een e-mail met de inloggegevens en kunt u tenminste dertig dagen gebruik maken van uw demo-account.

Door een account aan te vragen, gaat u akkoord met de voorwaarden:
• het account is alleen voor persoonlijk gebruik;
• de inloggegevens mogen niet worden doorgegeven;
• het gebruik is uitsluitend voor evaluatiedoeleinden;
• invoer van gegevens op eigen risico, deze zijn zichtbaar voor anderen;
• ingevoerde gegevens kunnen verwijderd worden.

We zullen u enkele emails sturen met behulpzame tips.

Opgave nieuwsbrief

Als u hieronder uw emailadres opgeeft, wordt u toegevoegd aan de emaillijst van Trompbx. U ontvangt dan informatie over CRS zoals updates of tips.

U kunt zich elk moment gemakkelijk uitschrijven via een link onderaan de email.

Scroll naar top